top of page

Politisk program

I SF Køge arbejder vi for, at mennesker kan skabe velfærd, så velfærden kan skabe mennesker. Vi skal sikre gode vilkår for vores ansatte og gode rammer for vores borgere, så alle får et godt liv. Men vi skal ikke kun passe på os mennesker. Vi skal også passe på naturen, miljøet og klimaet. Vi tror på menneskeskabte klimaforbedringer, og derfor vil vi gå forrest for, at alle kan gøre en forskel; fra nye varmesystemer i kommunen til den brune sovs på plejehjemmet der godt må blive lidt mere grøn. I SF Køge kæmper vi især for dem, der har svært ved at kæmpe selv. Om det er børn og unge eller udsatte borgere, så er det dem, der er vigtigst, vi tager os af som samfund. Vi skal have sikret minimumsnormeringer, nye klasselofter, bedre muligheder for at unge kan uddanne sig og mere støtte til alle dem, som har det svært i livet. 

I de næste fire år sætter SF Køge bæredygtighed i fokus. Vi skal passe på mennesker, natur og klima samtidig med, at vi sikrer, at der er råd til velfærd hos dem, der har brug for det. 

Børn og unge
Børn og unge er Køges fremtid

Derfor skal Køge Kommune prioritere børne- og ungeområdet endnu højere. Det har betydning her og nu for børn og unge – og på sigt er det også en rigtig god investering for kommunekassen!
 

Det er et politisk ansvar at sikre gode rammer, så flere børn og unge trives godt. Derfor vil vi i SF Køge kæmpe for:
 

Dagtilbud:
Gode dagtilbud, som spiller en helt afgørende rolle i forhold til børns tidlige udvikling og børneliv. Derfor skal vi sikre, at der er tid til at hjælpe alle børn godt på vej i de første vigtige år. Alle børn er forskellige og udvikler sig forskelligt. Det skal der være plads og rum til.

 

Der skal ikke bare være minimumsnormeringer på papiret – børnene skal mærke, at der er flere voksne omkring dem. Derfor kæmper SF i Køge videre for, at der kommer minimumsnormeringer på institutionsniveau, så børn i alle institutioner oplever et minimum af voksne. SF Køge arbejder også for, at andelen af uddannet personale skal stige, så de voksne der skal sikre børnenes udvikling, har den nyeste viden om børns udvikling, pædagogik mm.
 

Desværre oplever nogle børn at blive presset hurtigere fra vuggestue til børnehave og fra børnehave til skole, fordi det er billigere for kommunekassen. SF Køge mener, det er på tide at sætte farten ned og give vores børn mere ro på. Der skal være tid nok til at blive krammet, trøstet, til leg og spændende aktiviteter. Det kræver, at der er voksne nok til børnene. Medarbejdere med uddannelse og efteruddannelse så børn og familier oplever kvalitet i hverdagen, der kan sikre, at alle børn bliver set og hørt uanset hvordan de udtrykker sig.
 

Det er SF Køges politik, at personalenormering og personalets uddannelse og løbende udvikling gør det muligt, at det pædagogiske og dannelsesmæssige arbejde i hverdagen prioriteres højt. På en sådan måde, at børnenes udvikling altid er – og kan være – i centrum for det pædagogiske arbejde.
 

Skole:
I skolerne skal eleverne efter SF Køges opfattelse blive så dygtige som det er muligt. Det gælder både fagligt og personlighedsmæssigt, herunder elevernes evne til at indgå i fællesskaber.
Det kræver gode rammer for alle elever. Det betyder at der skal være undervisningsmæssige tilbud, der passer til den enkelte elev.

 

Det er vigtigt at skolerne har ressourcer til at undervise børnene bedst muligt, så børnene bliver klar med den rette faglige viden og andre vigtige kompetencer til fremtiden og livet. Overfyldte klasseværelser kan spænde ben for et godt læringsmiljø. Der kan også være behov for flere ressourcer til en ekstra underviser eller et forløb hvor der er fokus på klassens fælles trivsel.
 

SF Køge arbejder for, at der max. er 24 børn i alle skoleklasser! At børn og unge får ret til nærværende voksne i skolen og der skal være mindre pres i skole og under uddannelse. SF Køge ønsker flere timer i praktiske og kreative fag. Yderligere om at vi satser på folkeskolen modsat private skoletilbud. SF Køge arbejder målrettet for at indføre skolemad på alle kommunens skoler.

 

Fritid:
Fritiden er et åndehul for mange børn og unge! SF Køge ønsker minimumsnormeringer i SFO – max. 9 børn per pædagog. Når skoledagen er forbi, skal der være masser af muligheder for børn og unge. Plads til at lege og lave lige, hvad man har lyst til. Det oplever mange børn heldigvis allerede i dag. Men der er også mange, der oplever, at der er langt til en voksen, hvis man er blevet ked af det eller har brug for hjælp. Minimumsnormeringer i SFO vil give personalet bedre muligheder for at understøtte børnefællesskaberne, spændende aktiviteter og trivsel. Desuden bør vi udvide åbningstiden i SFO’er og klubber, så fritidsfællesskaberne kan fylde mere i løbet af dagen og måske i weekenden! Forældrenes økonomi skal ikke forhindre at børn kan komme i SFO. Nogle forældre fravælger SFO’en, fordi det er for dyrt. Ofte er der en social slagside i, hvilke børn, der ikke kommer i fritidsordning. Alle børn skal have mulighed for at gå med klassekammeraterne i SFO efter skole. Derfor mener SF, at der skal være loft over forældrebetalingen på 40 procent.

 

Ungeliv:
Vi ved, hvor vigtige ungdomsårene er. Og hvor vigtigt det er, at alle unge har mulighed for at møde kompetente voksne, som har tid til at guide dem, og som de unge kan have tillid til. Her kan klubber med kompetente voksne og spændende tilbud gøre en stor forskel for de unges personlige udvikling. Særligt i områder med mange børn og unge i udsatte positioner kan klubber gøre en vigtig positiv forskel fx ift. banderekruttering.

 

SF vil arbejde for at styrke fællesskaberne for unge i lokalområderne. Selvom Tapperiet og Ungdomsskolen er med til at styrke det gode ungeliv, er der behov for flere lokale mødesteder i hele kommunen, såsom aftenklub/ evt. weekendklub fra 6.klasse med muligheder for at være kreativ, spille musik, tage på fælles ture og være sammen andre unge.
 

SF Køge vil desuden arbejde for, at der er bedre rum for frivillig sport, hyggesport efter skoletid, sport for sjov i et præstationsfrit miljø. Ingen faste træningsdage og uden turneringer. Men hvor unge kan komme af lyst til at dyrke sport for sjov med andre unge – og det sociale liv i fokus. Klubberne bør have åbent om søndagen.

 

Forebyggende indsatser: Det forebyggende arbejde i forhold til børn, unge og deres familier skal prioriteres højt. Både i hverdagen når børn, unge og familier benytter dagtilbud, skoler, SFO’er og klubber. Men også når der er behov for gode råd og indsatser fra professionelle, lige fra Sundhedsplejen til Pædagogisk Psykologisk Rådgivning, til SSP, Ungepsykologen m.fl. Herunder skal vi kæmpe for flere psykologer til både forbyggende og akut indsats.


Forældre skal være trygge ved at kontakte kommunens medarbejdere i situationer hvor familien har behov for vejledning eller indsatser der hjælper deres barn på kort og lang sigt. Ved behov iværksættes en helhedsorienteret og tidlig indsats, hvor man nedsætter antallet af sager hos den enkelte socialrådgiver så der er tid til at arbejde på tværs med udsatte børn og unge i et tæt samarbejde med både institutioner og skoler. PPR og Køge familiecenter skal yde en mere helhedsorienteret og tidlig indsats, der foregår lokalt.

 

SF Køge vil arbejde for at børn, unge og deres familier skal møde kvalitet i hverdagen. Både når det handler om småbørn i kommunens dagtilbud, børn der benytter skoler, SFO’er og klubber og andre fritidstilbud. Der skal værnes om de ressourcer der er afsat på områderne – og udviklingen skal følges tæt, så der kan tilføres ressourcer hvor det kræves.

 

Fællesskaber og inddragelse:
Børn og unge skal have mulighed for at være en del af fællesskabet, lige fra vuggestuen til ungdomslivet. De skal inddrages aktivt – og hvor det er muligt, skal deres stemmer og input være i fokus når der træffes beslutninger som vedrører deres liv. SF Køge arbejder fortsat for at etablere et Ungeråd, som kan danne udgangspunkt for dialog mellem Køges unge og kommunen.

 

Inklusion bliver ofte nævnt i sammenhæng med ordet fællesskab. I den forbindelse vil SF Køge arbejde for, at der faktisk KAN etableres små overskuelige, evt. skærmede fællesskaber for de børn og unge der bliver utrygge eller viser tegn på mistrivsel når de placeres i store grupper/ fællesskaber. Vellykket inklusion er afhængig af, at personalet har de rette kompetencer og efteruddannelse, at der er den rette normering i forhold til den pædagogiske opgave og muligheden for at skabe en tryg og udviklende dag. Og ikke mindst gode fysiske rammer, som giver mulighed for at dele gruppen/ klassen op ved behov. Inklusion må ALDRIG være eller blive en spareøvelse!

 

Trivsel blandt børn og unge:
Vores samfund buldrer derudaf, det går godt for Danmark og her i Køge går udviklingen også stærkt. De mange forventninger der er til børn og unge er udtryk for et ønske om at de skal klare sig godt i livet og være med til, at Danmark og Køge i fremtiden kan fortsætte den gode udvikling. Men nogle børn og unge har det svært. Det høje tempo kan have store konsekvenser for dem, deres familier og samfundet. Hos SF Køge ser vi børn og unges mistrivsel som en af vor tids største udfordringer. Det er ikke deres ansvar. Børn og unge er ikke problemet, de viser et problem. Et problem der kræver politiske løsninger.

 

Undersøgelser viser at netop disse børn og unge føler sig pressede eller ensomme i hverdagen. Der er lang ventetid på at få deres sager behandlet i f.eks. PPR eller sundhedssystemet.
 

I SF Køge vil vi lytte til børn, unge og familier der oplever dette i hverdagen. Alle børn og unge har værdi og skal mødes med interesse af pædagoger, lærere og andre fagprofessionelle. SF Køge vil skrue tempoet ned for denne gruppe af børn og unge. Vi vil møde dem med færre krav og forventninger men flere nærværende voksne. Der skal være plads til at være sig selv. SF Køge vil give børn og unge RO PÅ! Ro på, mindre konkurrencepræget miljø, glade lærere og pædagoger giver glade børn, vi vil (lokalt) kæmpe for 10. klasse bevares

 

Fysiske rammer:
De fysiske rammer spiller en stor rolle for børn og unge i hverdagen. Det er, så at sige, deres arbejdsmiljø. SF Køge vil arbejde for, at både inde-arealer og ude-arealer er tidssvarende og indbyder til pædagogiske aktiviteter, stimulerende læring og socialt samvær i dagtilbud, skole og fritiden på sportsanlæg og i de mange byrum i hele Køge Kommune.

 

Nationale sejre for SF Køge:

  • De sidste par år har SF Køge været garant for, at farten blev sat lidt ned – særligt for de mindste.

  • Givet mulighed for udsat skolestart.

  • Med kortere skoledage,

  • Afskaffet de nationale test som vi kender dem,

  • Mindre pres på at skulle rykke op i børnehave fra vuggestue i utide, fordi det sparer kommunen for lidt penge.

  • Afskaffet uddannelsesloftet.

  • Fjernet karakterbonussen.

  • Forsøg med skolemad

 

Alligevel vokser samfundets puls hurtigere end de hastighedssænkende tiltag. Derfor arbejder vi for at sætte børn og unge endnu højere på den politiske dagsorden. Så vi sammen kan sikre mere ro på.

 

Andre temaer til lokal drøftelse:

  • Flere og bedre Fritidspas

  • Flere fremskudte indsatser til børn og unge i mistrivsel

bottom of page